Oblikovanje: Studio Miklavc / Jure Miklavc, Silva Vitez, Jože Carli
V sodelovanju z: Alpina d.d.; vodja razvoja: Robert Križnar, vodja konstrukcije: Oton Žakelj
Proizvajalec: Alpina d.d.
Foto: Dragan Arrigler

Sodelovanje se je previdno začelo že leta 1998, ko je ob spremembi klime, bolj naklonjeni razvoju, z Alpino začel sodelovati oblikovalec Jure Miklavc. Prvi opaženi in tudi nagrajeni čevelj CL – 2001 je že nakazoval nadaljnjo pot. Intenziven razvoj serije je trajal dobro desetletje. Sicer že uveljavljeno proizvodnjo tekaških smučarskih čevljev je bilo treba posodobiti, še močneje uveljaviti ergonomske standarde ter poudariti prepoznavnost izdelkov in s tem tudi pozicijo proizvajalca na trgu.
Z nadaljevanjem intenzivnega dela in raziskovanja s pomočjo različnih strokovnjakov in tekmovalcev je začela Alpina prehitevati izjemno močno mednarodno konkurenco. Izdelek ESK PRO iz leta 2012, inovativen, tržno uspešen in podprt z uspehi na najvišjih tekmovanjih, pomeni vrh uspešnega sodelovanja Studia Miklavc z internimi Alpininimi strokovnjaki.
Prednosti Alpininih tekmovalnih čevljev – vrsta inovacij, konstrukcijska trdnost, nizka teža, odličen prenos sile na smuči, napredni materiali in globalna prepoznavnost – so zagotovile Alpini izjemen poslovni uspeh v svetu in doma, in to pri izdelkih visokega cenovnega razreda. Združevanje žlahtne obrtne tradicije z znanostjo, ki je podprta z najsodobnejšo tehnologijo, in odgovorno sodelovanje izvajalcev sta Alpino iz sledilca spremenila v proizvajalca, ki na tem področju oblikuje standarde na vseh največjih svetovnih tekmovanjih. Naj se uspešna zgodba nadaljuje!

Predlagateljica: Lenka Bajželj, muzejska svetovalka